Kinderbegeleider - schoolgaande kinderen

ODB-registratienummers: ODB-Y00559-013, ODB-Y00559-002, ODB-Y00559-012, ODB-Y00559-007, ODB-Y00559-015, ODB-Y00559-017, ODB-Y00559-019, ODB-Y00559-005, ODB-Y00559-004, ODB-Y00559-008, ODB-Y00559-014, ODB-Y00559-011, ODB-Y00559-006, ODB-Y00559-001, ODB-Y00559-010, ODB-Y00559-016, ODB-Y00559-018 en ODB-Y00559-009 ...

Kan jij goed met kinderen omgaan? Ben je gevoelig voor de noden van kinderen? Kan je ze boeien, én boeien ze jou? Wil je graag professioneel aan de slag in de kinderzorg? Kies dan voor de opleiding tot Kinderbegeleider.

Tijdens de opleiding leer je signalen van kleine en grote(re) kinderen herkennen. Zodoende kan je anticiperen op bepaalde noden, gevoelens … Je leert tevens welke manier van contact met het kind aangewezen is en dat in uiteenlopende situaties. Een belangrijk aspect van kinderopvang is natuurlijk de verzorging van de kinderen en indien nodig het toedienen van de Eerste Hulp Bij Ongevallen. Als kinderbegeleider kan je rekenen op een groot vertrouwen van de ouders. We trainen je daarom ook in de omgang met ouders, rekening houdend met de socio-culturele achtergrond van het gezin. We leren je de werkruimte gepast en aantrekkelijk inkleden. Ook aspecten als onderhoud, hygiëne en veiligheidsrisico’s komen hierbij uitgebreid aan bod. Tot slot maken we je ook wegwijs in het uitvoeren van enkele noodzakelijke administratieve taken.

De opleiding Kinderbegeleider bestaat uit twee trajecten: ‘baby’s en peuters’ en ‘schoolgaande kinderen’. Elk traject afzonderlijk levert een specifiek certificaat op. Cursisten worden aangemoedigd om via één semester extra beide trajecten te volgen omdat dit hun kansen op werkgelegenheid gevoelig uitbreidt.

Heb je nog geen diploma secundair onderwijs, dan kan je deze opleiding combineren met de opleiding Aanvullende algemene vorming (AAV). Zo behaal je je diploma secundair onderwijs samen met het certificaat van deze opleiding. Je diploma vergroot je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.

Heb je al een diploma secundair onderwijs? Dan hoef je de opleiding Aanvullende algemene vorming natuurlijk niet te volgen.

  • Je kan starten in september of februari.
  • Je volgt les in Hasselt.
  • De lessen vinden overdag plaats.
  • De opleiding bestaat uit een combinatie van les, werkplekleren en stage.  Aan vrijwel alle modules is een luik werkplekleren gekoppeld (duaal leren).
  • Het modeltraject kan je beëindigen in 1 schooljaar.  Wens je ook de specialisatie voor baby’s-Peuters te behalen, dan reken je nog een half jaar extra.
  • Aangepaste trajecten mogelijk.
  • De opleiding is door VDAB erkend als beroepsopleiding. Hierbij wordt het inschrijvingsgeld en de opleidingskosten door VDAB betaald.  Voor meer info, contacteer een VDAB kantoor in je regio.  
  • Ben je werknemer en wil je je omscholen? Bekijk op https://www.fe-bi.org/  voor welk traject je mogelijks in aanmerking komt.
  • Voor deze opleiding kan je niet online inschrijven. Dit kan pas na een intakegesprek met een trajectbegeleider. Samen bekijken we je studiebewijzen, je competenties, je mogelijkheden en interesses en stellen zo je persoonlijke traject samen.
  • Neem contact op met de trajectbegeleider onder het blokje "Meer info?".

Er is geen voorkennis vereist.

Je gaat professioneel aan de slag met kinderen van 3 tot 12 jaar: peuters, kleuters en/of lagere schoolkinderen. Dat doe je in een erkende buitenschoolse groepsopvang (IBO), of in de buitenschoolse opvang verbonden aan een vergunde groepsopvang voor baby’s en peuters.

De prijs wordt bepaald volgens je traject

Aantal lestijden: 680 (inclusief evaluatie en deliberatie)

Heb ik recht op een korting of een premie?

Meer info?

Onze trajectbegeleiders helpen je graag verder!

Neem contact op

Lesuren & locaties

Deze cursus/opleiding staat op dit moment nog niet ingepland.
Wil jij er toch nu al graag meer over weten?
Stuur ons dan een bericht via de knoppen “Neem contact op” of “Ik heb een vraag” op deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper