Een grote digitale sprong maken met alle leerlingen én leerkrachten in Vlaanderen. Dat is het doel van het ICT-plan ‘Digisprong’ van de Vlaamse overheid.
Volg (samen) een maatgerichte ICT-opleiding bij Qrios
Qrios biedt ICT-opleidingen voor leerkrachten aan, helemaal op maat. We gaan aan de slag met een aanbod waar jij als school efficiënt mee aan de slag kan. Kies je liever uit een bestaand aanbod? Dat kan ook! De timing van de ICT-lessen stemmen we helemaal af op jouw schoolplanning.
Heb je ondertussen al vragen of interesse in een gesprek over deze opleidingen? Contacteer essie.vandeput@qrios.be
Trajecten op maat zijn gebaseerd op de specifieke wensen van de school. Ter inspiratie geven we hieronder enkele thema’s met onderverdelingen waaruit een selectie kan gemaakt worden:
Er is een uitgebreid aanbod aan leuke digitale middelen en tools om in te zetten tijdens je lessen, maar hoe doe je dit nu op een efficiënte en doordachte manier? Leer hier WAAROM je WELKE digitale hulpmiddelen WANNEER inzet! Je weet wat je leerlingen moeten kennen en kunnen, maar hoe zet je nu digitale leermiddelen in om dit te bereiken en zo de leerwinst voor je leerlingen te vergroten?
Denk hierbij niet enkel aan het gebruik van digitale hulpmiddelen tijdens online lessen, maar zeker ook aan het functioneel gebruik in je contactlessen om bijvoorbeeld via het 'flipping the classroom-principe' in te zetten op differentiatie, alsook aan het omdenken van je lessen in leerpaden waarbij je leerlingen zelfstandig en interactief aan de slag gaan met de lesinhouden.
Wil je tools inzetten om je leerlingen uit te dagen en taken te ontwerpen die ook de digitale vaardigheden van je leerlingen vergroten? Wil je technologie inzetten om je leerlingen hun leerproces in handen te geven? Hier ga je actief aan de slag met je eigen lessen om deze didactisch om te denken.
Microsoft 365 is een collectie van tools die het leven van leerkrachten drastisch kan veranderen. Via talrijke toepassingen kan je samenwerken, creëren, presenteren, materiaal delen en communiceren.
Google Workspace for Education is een reeks Google-tools en -services die speciaal zijn gemaakt voor scholen. Ze zorgen dat mensen kunnen samenwerken, dat docenten goed kunnen lesgeven en dat leren veilig blijft. Google Workspace for Education biedt meerdere opties om te voldoen aan de behoeften van uw school.
iPad/tablets, met alle ingebouwde functies en beschikbare apps, bieden enorm veel didactische mogelijkheden in de klas. Er bestaan enorm veel pedagogische tools die je ter beschikking hebt op iPad en tablets. Je kan in je klas variëren met didactische werkvormen, maar iPad/tablets brengen ook gepersonaliseerd leren dichterbij.
Op zoek naar manieren om je lessen interactiever te maken? Wil je efficiënter differentiëren in je klasgroepen? Zoek je methoden om je cursisten zelfstandiger te laten werken? Wil je aan de slag met foto-, video- en audiomateriaal? Wil je meer inzetten op groepswerk? Zoek je manieren om je bordgebruik interactiever te maken?
Krijg handige tips en tricks om je cursus te optimaliseren of om tijd te besparen om je cursus te schrijven. Je krijgt eveneens tips om je toetsen en opdrachten meer vorm te geven in bijvoorbeeld Word/Google Docs. Leer een sjabloon gebruiken, ontwikkelen en aanpassen. We besteden eveneens aandacht aan Creative Commons.
Leer Excel/Google Sheets gebruiken om je punten op een correcte wijze bij te houden of gemiddelden te maken. Leer deze gegevens ook om te zetten in grafieken.
Veel leerkrachten gebruiken al PowerPoint/Google Slides, maar vaak eenvoudig. Upgrade je PowerPoint-vaardigheden en leer je PowerPoint opnemen/inspreken en bewaren als een filmpje. Dit filmpje leer je plaatsen in je eigen leeromgeving.
Wil je zelf een STEM-les geven? Wij kunnen jullie wegwijs maken in onderstaande pakketten. Julie kunnen dit vertalen in een boeiende STEM-les voor jullie leerlingen.
Via het game Minecraft kan je in een virtuele wereld stappen in overlevingsmodus (taktiek + creativiteit) of in de creatieve spelmodus (creatief).
We leren jullie de basis van dit game zodat jullie kunnen meepraten met de diehard Minecrafters in je klasgroep en je de beginners op weg kan helpen met deze software
Scratch is een online programmeertool voor kinderen vanaf 8 jaar. Leerlingen kunnen met Scratch een eigen computerprogramma/game maken: een pong-spel, race spel, … voor iedere leeftijdsgroep zijn er voorbeelden te vinden.
Ze leren logisch redeneren en object georiënteerd programmeren. Dit samen met wat creativiteit resulteert vaak in heel mooie en correct gecodeerde games.
Wij leren de skills aan die jullie kunnen vertalen naar een leuke STEM les.
Python is een vrij nieuwe programmeertaal die de bedoeling heeft om veel leesbaarder te zijn dan andere programmeertalen. Dit is een groot voordeel voor de beginnende programmeur. In deze cursus leer je de basis van programmeren in Python en dit zonder voorkennis van programmeren. De theorie wordt uitgelegd met allerlei oefeningen.
Kleuter of lager onderwijs. Elke leerkracht wil zijn klaslokaal wel eens versieren in thema. Thema’s zoals vader- en moederdag, Pasen, Sinterklaas of Kerst, zoveel thema’s die je wil gebruiken om op te hangen in je klaslokaal.
Iedere leerkracht werkt weleens met creatieve werkblaadjes, stelt toetsen op met afbeeldingen… Je stoot op problemen qua vormgeving. Bespaar tijd en zet je creativiteit zeer efficiënt om, door je basiskennis in grafische toepassingen zoals Adobe Indesign voor vormgeving, Adobe Illustrator voor tekenen aan te scherpen. Een win-win situatie voor jou en je leerlingen!
Secundair onderwijs. Je werkt misschien iets minder in de bekende thema’s maar hoe cool zou het zijn om als leerkracht eigen gecreëerde, overzichtelijke werkbladen te overhandigen aan je leerlingen, afbeeldingen geïntegreerd in tekst, met invulopties, …. Of oefen/werkbladen om te differentiëren. Toetsen die ordelijk gestructureerd zijn met antwoordlijnen. Pdf’s maken, en je cursisten leren de pdf aan te vullen en terug laten inleveren.
Wil je graag werken met gratis tools rond vormgeving, dan hebben we natuurlijk altijd tools die we ook hier kunnen voorstellen.