Een flexibel diplomatraject?

Een diploma secundair onderwijs halen als volwassene, dat moet kunnen… voor iedereen. Via een flexibel diplomatraject dat echt past bij jouw mogelijkheden, helpen we jou om dat diploma waar te maken. 

Een flexibel diplomatraject combineert een beroepsopleiding in het volwassenenonderwijs met de vrijheid en zelfstudie van de Examencommissie. Je leert bij CVO Qrios zowel beroepsgerichte competenties als algemene vakken in een begeleid traject. Beheers je de leerstof al goed, of wil je graag een gedeelte in zelfstudie leren? Dan kan je voor sommige vakken ook kiezen om het examen af te leggen bij de Examencommissie.


Welke opleidingen kan je volgen via een flexibel diplomatraject?

Het flexibel diplomatraject is een samenwerking CVO Qrios, CVO Brussel, Crescendo CVO, CVO Groeipunt en de Examencommissie secundair onderwijs. Je kan bij CVO Qrios vanaf schooljaar 2023-2024 kiezen voor het flexibel diplomatraject voor de opleidingen zorgkundige, kinderbegeleider baby's en peuters, kinderbegeleider schoolgaande kinderen of elektrotechnisch installateur.

Zorgkundige

Als zorgkundige sta je de verpleegkundige bij in activiteiten in de zorgverlening, gezondheidsopvoeding en logistiek. Je voert zorgtaken uit. Je biedt een luisterend oor en je stimuleert de zorgvragers in het vinden van een zinvolle dagbesteding. Je werkt in een team onder leiding van een verpleegkundige. Je hebt daarbij aandacht voor het levensverhaal en de eigenheid van de zorgvrager en begeleidt en ondersteunt zorgvragers en/of hun familie in moeilijke of emotionele momenten.

Elektrotechnisch installateur

Als Elektrotechnisch installateur plaats je volledige elektrische installaties in woningen, van bekabeling tot en met de plaatsing van de zekeringenkast. Daarnaast bestaan je werkzaamheden ook uit het verzorgen van reparaties, verlenen van service en ondersteuning. Doordat je vaak wordt opgeroepen bij storingen, is je werk heel afwisselend en kom je op veel verschillende locaties.

Kinderbegeleider baby's en peuters

Jonge en schoolgaande kinderen hebben elk een specifieke begeleiding nodig. Zo ligt de nadruk bij baby’s en peuters meer op de zorg en het voorzien van stimulerende activiteiten, terwijl je bij kleuters een eerder opvoedende houding zal moeten aannemen. Qrios maakt je wegwijs in de dagelijkse, meest aangewezen omgang met kinderen van verschillende leeftijden. Je leert over mogelijke specifieke zorgbehoeftes van kinderen op elk ontwikkelingsgebied. Je ervaart hoe je hiermee moet omgaan en hoe je kan inspelen op bepaalde noden. Als kinderbegeleider kan je rekenen op een groot vertrouwen van de ouders. We trainen je daarom ook in de omgang met ouders, rekening houdend met de socio-culturele achtergrond van het gezin. Tot slot maken we je ook wegwijs in het uitvoeren van enkele noodzakelijke administratieve taken.

De opleiding Kinderbegeleider bestaat uit twee trajecten: ‘baby’s en peuters‘ en ‘schoolgaande kinderen’. Elk traject afzonderlijk levert een specifiek certificaat op. Cursisten worden aangemoedigd om via één semester extra beide trajecten te volgen omdat dit hun kansen op werkgelegenheid gevoelig uitbreidt.

Kinderbegeleider schoolgaande kinderen

Tijdens de opleiding leer je signalen van kleine en grote(re) kinderen herkennen. Zodoende kan je anticiperen op bepaalde noden, gevoelens … Je leert tevens welke manier van contact met het kind aangewezen is en dat in uiteenlopende situaties. Een belangrijk aspect van kinderopvang is natuurlijk de verzorging van de kinderen en indien nodig het toedienen van de Eerste Hulp Bij Ongevallen. Als kinderbegeleider kan je rekenen op een groot vertrouwen van de ouders. We trainen je daarom ook in de omgang met ouders, rekening houdend met de socio-culturele achtergrond van het gezin. We leren je de werkruimte gepast en aantrekkelijk inkleden. Ook aspecten als onderhoud, hygiëne en veiligheidsrisico’s komen hierbij uitgebreid aan bod. Tot slot maken we je ook wegwijs in het uitvoeren van enkele noodzakelijke administratieve taken.

De opleiding Kinderbegeleider bestaat uit twee trajecten: ‘baby’s en peuters’ en ‘schoolgaande kinderen’. Elk traject afzonderlijk levert een specifiek certificaat op. Cursisten worden aangemoedigd om via één semester extra beide trajecten te volgen omdat dit hun kansen op werkgelegenheid gevoelig uitbreidt.

 

Meer weten?

Lees er alles over op de website van de Examencommissie. Zij geven een volledig overzicht van vakken, mogelijke vrijstellingen, toelatingsvoorwaarden en het kostenplaatje.

 

Vlaamse Veerkracht: Edusprong
Dit pilootproject ‘Flexibele diplomatrajecten’ werd opgestart onder het initiatief Edusprong. Deze samenwerking zal gecombineerde trajecten mogelijk maken van zelfstudie en (beroeps)opleiding. Edusprong geeft hiermee een invulling aan het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ binnen het volwassenenonderwijs. 

 

Gepubliceerd op 27 juni 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper